Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Wijs op reis naar Italië

Je vakantie in Italie in Corona tijd. We mogen weer en we kunnen weer op vakantie naar Italie, Sardinie en genieten van mooie landschappen, prachtige stranden, rust, ruimte en heerlijk eten. Maar het zal niet zo zijn zoals we altijd gewend waren. Waar moet je rekening mee houden in Italie tijdens je vakantie, de belangrijkste regels hebben we op een rijtje gezet.

Wijs op reis naar Italië

De grenzen van Italie zijn sinds 3 juni open voor buitenlandse reizigers en het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft per 15 juni code geel afgegeven voor o.a. Italie, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Belgie en Frankrijk. Dus we kunnen weer op vakantie en genieten van mooie landschappen, prachtige stranden, rust en ruimte en heerlijk eten. Dit betekent natuurlijk niet dat alles weer bij het oude is en onze klanten als vanouds kunnen afreizen naar Italië. Dat realiseren wij ons uiteraard heel goed. We kunnen op vakantie maar het zal niet zijn zoals we altijd gewend waren. Het Corona virus is niet weg en overal dient rekening te worden gehouden met maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. De maatregelen in Italie wijken niet heel veel af van wat we inmiddels in Nederland gewend zijn.

Waar moet je rekening mee houden in Italie tijdens je vakantie

De belangrijkste regels hebben we onderstaand op een rijtje gezet. We pretenderen niet om hiermee volledig te zijn. Ook kunnen regels per gebied verschillen omdat de regio’s de bevoegdheid hebben om maatregelen naar eigen inzicht aan te passen.

 • Afstand houden, in Italie over het algemeen 1 - 1,5 m.
 • Daar waar social distancing niet mogelijk is, is een mondkapje verplicht.
 • Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, in supermarkten, in andere openbare binnenruimtes.
 • Ook bij binnenkomst en vertrek in restaurants is een mondkapje verplicht, eenmaal aan tafel mag je ze afdoen.
 • Het dragen van een mondkapje is niet verplicht op Sardinië buitenshuis, mits er tenminste 1,5 m afstand kan worden gehouden en geldt niet voor kinderen tot 6 jaar en voor mensen die in verband met een medische toestand geen mondkapje kunnen dragen.
 • Restaurants, ijssalons,  bars zijn open; restaurants dien je mogelijk vooraf te reserveren.
 • Musea, culturele plaatsen zijn open waarbij aparte in-en uitgangen zijn gecreëerd; bij entree kan je lichaamstemperatuur worden gemeten.
 • Ook bij aankomst op vliegvelden kan je lichaamstemperatuur worden gemeten.
 • Samenscholingen zijn verboden.
 • Stranden zijn open, strandstoelen, ligbedden e.d. dienen op 1,5m afstand te staan van mensen die niet tot je huishouden behoren; parasols staan opgesteld met 4m afstand tot elkaar; ouders dienen er op te letten dat kinderen voldoende afstand houden; mondkapjes verplicht daar waar 1m afstand niet mogelijk is (bijv. bij strandbars e.d.); afstand houden van tenminste 1,5 m zowel op het strand als in zee; groepssporten zoals beachvolleybal, strand voetbal zijn niet toegestaan.
 • In Italië is er geen limiet op het aantal personen uit je eigen huishouden waarmee je in een auto mag zitten; rijdt er iemand mee die officieel geen deel uitmaakt van je eigen huishouden dan mogen er behalve de chauffeur 2 andere personen plaats nemen op de achterbank van de auto. 

Sardinie reizigers

De vlieg- en zeeverbindingen met Sardinië zijn open en actief, Zowel op de vliegvelden als bij aankomst in de ferryhavens zal uw temperatuur worden gemeten.

Reizigers naar Sardinie dienen zich dit seizoen verplicht te registreren voor aankomst. Dit kan via een online registratieformulier, via de website van Regione Sardegna, klik hiervoor de volgende link aan: https://sus.regione.sardegna.it/sus/covid19/regimbarco/init

Het registreren van uw adres- en paspoortgegevens en bestemming op Sardinie kan direct plaatsvinden na reservering, daarnaast dient u ook vragen te beantwoorden m.b.t. uw gezondheid. Deze laatste vragen dient u 2 dagen voor vertrek in te vullen. (neem prints van het registratieformulier mee). 

Update per 09.10.20 - belangrijk

09.10.20 De Italiaanse overheid heeft nieuwe maatregelen aangekondigd in het kader van Covid-19. Het dragen van een mondkapje ook buiten is verplicht in alle regio`s. Reizigers uit o.a. Nederland, Belgie, Verenigd Koninkrijk en Tjechie die Italië in willen, moeten op het vliegveld met een test die niet ouder is dan 72 uur aantonen dat ze niet positief zijn, het is ook mogelijk op het vliegveld een sneltest te ondergaan. Verder moet iedere reiziger het volgende formulier ingevuld bij zich hebben, er kan naar gevraagd worden door de autoriteiten. 

Reizigers die geen testresultaat of eigen coronavrij-verklaring hebben, zijn verplicht om een test te laten doen binnen 48 uur na aankomst op Sardinië. Dit kan gratis worden gedaan bij de bevoegde Sardijnse gezondheidsautoriteiten in overeenstemming met de verordening. De overkoepelende organisatie van de Health Offices heet ASL. Een lijst met de door de ASL erkende laboratoria in Sardinië die de relevante tests uitvoeren vindt u hier. Bij vragen kan contact worden gezocht met het volgende e-mailadres van de regionale administratie urp.emergenza@regione.sardegna.it of telefonisch vanuit Italie met het gratis nummer 800 894 530. Tot de testresultaten worden ontvangen, moeten reizigers in binnenlandse quarantaine worden geplaatst. 

De GGD geeft geen COVID-19-vrij-verklaring voor reizen naar het buitenland af. Voor tests in het kader van reizen kun je terecht bij commerciele testlabs. Vaak heb je de uitslag dan binnen een dag. 

 

Wat kun je verwachten bij je vakantie accommodatie

Ook de vakantie accommodaties dienen te voldoen aan de nieuwe regels die zijn opgesteld in het kader van Covid-19 om de gezondheid en veiligheid van gasten en personeel te waarborgen. Afhankelijk van de grootte en ruimte van de accommodaties kunnen hier ook verschillen voorkomen. In het algemeen kun je het volgende verwachten.

 • Check-in via online formulier of ter plaatse waarbij slechts 1 persoon per familie de check-in en check-out invult om drukte te vermijden, daarbij dienen de handen te worden ontsmet en een mondkapje te worden gedragen.
 • De lichaamstemperatuur kan worden gemeten bij aankomst, als deze hoger is dan 37,5C dan word toegang geweigerd.
 • Verklaring invullen en ondertekenen dat er geen Corona achtige klachten zijn en dat je verantwoordelijk bent voor je eigen gedrag.
 • Receptie medewerkers en alle andere personeelsleden dragen mondkapjes.
 • Mondkapjes ook hier verplicht indien er geen 1,5 afstand kan worden gehouden.
 • Bij de receptie zullen vaak mondkapjes en desinfecterende handgels beschikbaar zijn.
 • Alle gezamenlijke plekken voor volwassenen en kinderen zullen regelmatig worden gedesinfecteerd in overeenstemming met de nieuwe protocollen.
 • Kamers, appartementen worden gedesinfecteerd tijdens de schoonmaak na vertrek van gasten en voor aankomst van nieuwe gasten in overeenstemming met de nieuwe protocollen (decreet DPCM 17/05/2020 en volgens ISS Report Covid-19 n. 19/2020).
 • Het kan zijn dat faciliteiten als sauna, kids animatie niet beschikbaar zijn (informeer er naar voor vertrek).
 • Indien faciliteiten als tennisbaan, tafeltennis beschikbaar zijn, moet je zelf voor rackets en ballen en dergelijke zorgen.
 • Buffetten zullen worden vervangen door bediening aan tafel.
 • Zwembaden zijn open tenzij vooraf anders vermeld, ook hier geldt social distancing en een restrictie op het gebruik afhankelijk van de grootte van het zwembad (max. 7 personen per m2).
 • Bij sommige accommodaties is het gebruik van een badmuts verplicht gesteld (vraag er bij twijfel bij ons naar).
 • Douchen met desinfecterende zeep vaak verplicht voordat je het water ingaat.
 • Ligbedden staan op 1,5m of worden specifiek gereserveerd per kamer of appartement tesamen met een parasol en eventueel een tafel en stoelen. Deze mogen niet verplaatst worden.
 • Vaak tref je bij de receptie normaalgesproken informatie over trips en bezienwaardigheden in de omgeving; het kan dat deze nu niet beschikbaar zijn, receptiemedewerkers zullen je echter graag mondeling informeren.
 • Vraag bij check-in naar geldende Covid maatregelen ter plaatse.

 

Ben je in Italie en heb je vragen in het kader van Covid-19 dan kun je uiteraard terecht bij de receptie van je accommodatie of bel met het Covid informatiecentrum in Italie op nummer (0039) 055 4385850. Het nummer is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur  De centrale wordt bemand door speciaal getrainde operators, Italiaans en Engelstalig. Op Sardinië kun je voor meer algemene informatie bellen met de Protezione Civile via nummer 800 894 530 (elk dag bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur).

Heb je gezondheidsklachten gerelateerd aan Covid-19 ga dan niet naar de Eerste Hulp, maar bel eerst met gezondheidsinstanties op het gratis nummer 1500, ingesteld door het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn in Italie. Het nummer is 24/7 bereikbaar. Op Sardinië kun je hiervoor ook bellen met het nummer 800 311 377 (van maandag tot vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur). In acute noodsituaties kun je bellen met  118.

Voor een overzicht van het aantal Corona gevallen in Italië kun je terecht op deze link of deze link

 

Ga wijs op reis

Ga je op reis, ga dan wijs op reis!

Check de volgende sites voor up to date informatie over Italië en Corona:

https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/italie/reizen/reisadvies

https://reopen.europa.eu/nl/map/ITA

https://www.anwb.nl/vakantie/reiswijzer/coronamaatregelen-italie

Drie goede regels voor je eigen gezondheid en die van anderen:

 • Was je handen
 • Gebruik het mondkapje op de juiste manier
 • Hou je aan de social distancing regels

 

 

Laatste update 14.09.2020

Deze blog post delen: