Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

De Sarden; de kaaskoppen van Italië

Sarden houden van kaas. En dat is niet zo gek als je je bedenkt dat er zo'n 3 miljoen schapen op het eiland rondlopen. Van hun melk wordt onder andere pecorino gemaakt. Het woord pecorino komt van pecora, wat schaap betekent. Pecorino is een van de oudste kaassoorten ter wereld en wordt vooral gebruikt om over de pasta te raspen. Uit gebrek aan koeien maakten boeren kaas van hun schapenmelk. Vandaar dat pecorino zijn oorsprong vindt in gebieden als Sardinië en midden Italië, simpelweg omdat daar veel schapen werden gehouden.

De Sarden; de kaaskoppen van Italië

Pecorino is er in allerlei soorten, maten en smaken. Stagionato,(belegen) semi-stagionato (ligt belegen) of fresco (vers).

De meest extreem gerijpte is de casu marzu, oftewel rotte kaas. Deze kaas is ontstaan doordat de Sardijnse boeren, geplaagd door larven in hun pecorino, erachter kwamen dat de smaak van de rotte kaas eigenlijk best lekker was! De Europese Unie heeft de Casu Marzu inmiddels verboden maar veel Sarden trekken zich hier niks van aan en gaan vrolijk door met het maken en eten van hun rotte kaas!

Ook het soort schaap heeft invloed op de smaak van de kaas. Zo lopen er op Sardinië ook een aantal zwarte schapen rond. Dit ras is zeldzaam. Op dit moment zijn er zo’n 3000 zwarte schapen te vinden op het eiland.

En er is een familie die al 150 jaar lang kaas maakt van de melk van deze zwarte schapen. In de buurt van Arbus hebben ze hun caseificio, de kaasmakerij, waar ze de schapen houden, melken en de kaas maken, Ze doen dus alles zelf en 100 % biologisch.

Het terrein is enorm en midden in de ruige natuur. Voordat je bij de kaasmakerij komt moet je 20 minuten over een hobbelig zandweggetje afleggen. Als je dan eindelijk het geblaat van schapen hoort weet je: we zijn er bijna! De zwarte schapen dartelen door de bergen en worden scherp in de gaten gehouden door een herdershond.

De zwarte schapen pecorino schijnt iets zoeter te zijn dan de “gewone” pecorino. Maar ook hier hangt het natuurlijk weer af van de rijping. Je kunt  bij deze caseificio kiezen uit drie soorten. De stagionato, een pittige gerijpte pecorino. De Semi-stagionato, een net wat zoetere versie. Of fresco, een zachte en zoete pecorino.

Benieuwd geworden naar de zwarte schapen? Bij Tritt kunt u een vakantiewoning boeken in Cagliari vanuit waar u makkelijk een bezoekje kunt brengen aan de caseificio!

 

Deze blog post delen: