Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Pasqua perfetta: Vier Pasen in Italië

In plaats van eieren te zoeken in eigen land is Pasen het moment bij uitstek om een bezoek te brengen aan Italië. Iedere stad en streek heeft namelijk zijn eigen tradities. Vijf redenen om Pasen dit jaar in La Bella Italia te vieren.

Pasqua perfetta: Vier Pasen in Italië

Op pad

Een Italiaans gezegde luidt Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi (Kerstmis met je familie, Pasen met wie wil). Italianen gaan er dan ook graag op uit met vrienden om samen uitgebreid te lunchen. Picknicks en barbecues zijn eerder regel dan uitzondering, waarbij lamsvlees vaak op het menu staat.

 

Lunissanti

In Castelsardo (provincie Sassari) op Sardinië vindt elk jaar een week voor Pasen de paasprocessie Lunissanti plaats. Gemaskerde mannen in witte gewaden trekken door de straten en zingen traditionele liederen. ‘s Avonds wordt dit herhaald en dragen de mannen fakkels, waardoor het geheel iets magisch krijgt. Lees meer over Pasen op Sardinië in ons blog

 

Stilte

Op geen enkel moment in het jaar zijn de Italiaanse dorpen en steden zo stil als tussen Goede Vrijdag en paaszondag. De kerkklokken in het gehele land luiden op deze dagen namelijk niet. Dit, om het lijden van Jezus Christus te symboliseren.

 

Lo scoppio del carro

Het belangrijkste paasevenement in Florence (Toscane) is zonder twijfel Lo scoppio del carro (de explosie van de kar). Na de dienst in de Dom arriveert een versierde wagen op het dom plein. Exact om twaalf uur steekt de bisschop deze in brand met behulp van een duif, waarna een kleurrijk vuur ontstaat. Heeft de duif moeite om het vuur te ontsteken, dan voorspelt dat een slechte oogst.

 

Zoet, zoeter, zoetst

De Italianen staan bekend als echte zoetekauwen en dus is het niet verwonderlijk dat ze ook tijdens Pasen enkele zeer zoete specialiteiten serveren. La Colomba is de bekendste zoethouder: de paasversie van de Panettone die tijdens Kerstmis wordt gegeten. Ook heel gemakkelijk zelf te maken. 

 

Paasrecept

De Colomba di Pasqua symboliseert de opstand van Christus en de komst van de vrede. De vorm ervan is een kruising tussen een duif en een kruis. Hier volgt het recept om deze specialiteit zelf te maken. Het is niet een heel moeilijk recept maar je moet er beslist tijd voor uit trekken om het deeg naar behoren te laten rijzen. Geen haastklus dus maar het resultaat is zeker alle moeite waard!

Ingrediënten:

Deeg

 • 500 gram bloem
 • 300 gram suiker
 • 4 eieren
 • 160 gram boter
 • 25 gram biergist
 • 100 gram gekonfijte sinaasappels
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • sinaasappelschil
 • lauw water

Suikerstroop

 • 1 eidooier
 • 1 eetlepel suiker
 • amandelmeel
 • amandelen
 • vruchtenhagel

Bereiding:

Los de gist op in een beetje lauw water of warme melk en voeg 120-140 gram bloem toe. Meng dit goed en vorm een bal. Laat deze een uur rijzen op een warme plaats tot deze twee keer zo groot is geworden.

Voeg de helft van de suiker, twee eidooiers en de rest van het lauwe water toe. Voeg dan ongeveer 150 gram bloem toe en meng dit tot een compact deeg. Het is aan te raden een mixer te gebruiken. Laat het deeg hierna een tot twee uur staan op een warme plaats totdat het twee keer zo groot is geworden.

Voeg de rest van de bloem, de suiker en de eierdooiers toe. Kneed dit goed door en voeg ondertussen een snufje zout en 100 gram boter toe (zacht en in kleine stukjes). Leg het deeg, zodra het goed gemengd is, in een kom. Dek deze af met een theedoek en laat rijzen gedurende 12 uur.

Voeg de gekonfijte vruchten, een eidooier, de geraspte sinaasappelschil, vanillesuiker en 60 gram zachte boter toe. Maak er een luchtig deeg van.

Doe het mengsel in een mal (te vinden in Italiaanse supermarkten in de periode voorafgaand aan Pasen of een naar keuze) en laat het rijzen tot dubbel volume.

Klop een eiwit met een eetlepel suiker. Dit moet niet helemaal stijf geklopt worden. Voeg vervolgens het amandelmeel toe en meng tot een schuimig geheel. Bestrijk de duif rijkelijk met het mengsel. Maak het af met de amandelen en de vruchtenhagel.

Bak de "duif" in 50 minuten gaar in een op 170 graden voorverwarmde oven.

 

Meer lezen over wijn en gastronomie in Toscane? Kijk dan op onze Toscane website.

Deze blog post delen: