Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Maloreddus, Sardijnse kersttraditie bij uitstek

Zoals iedere Italiaanse provincie kent ook Sardinië eigen specialiteiten die op tafel te vinden zijn bij speciale gelegenheden. Maloreddus, een bijzonder soort pasta, is zonder uitzondering op iedere kersttafel te vinden. Geserveerd met een rode saus is het een van de meest voorkomende voorgerechten bij het Sardijnse kerstdiner.

Maloreddus, Sardijnse kersttraditie bij uitstek

 

De pastasoort Maloreddus komt van oorsprong uit Campidano, in het Zuiden van Sardinië. De naam is afgeleid van het dialectwoord malloru, stierenbot, omdat ze qua vorm wel iets weg hebben van de buik van stevige kalveren. Inmiddels is het gerecht ook doorgedrongen tot de rest van het eiland, waar het bekendstaat als ciciones of cigiones (Sassari), cravaos (Nuoro) en macarones (Logudoru). Op het vasteland bestel je het als gnocchetti sardi, niet te verwarren met de gnocchi waar aardappels de basis voor vormen.

 

Krachtige sauzen

Maloreddus wordt gemaakt van niets meer en niets minder dan harde tarwegries en water.  Behalve met Kerstmis verschijnen ze ook vaak op tafel tijdens de wat uitgebreidere maaltijd op zondag of met Pasen. Ze worden in de meeste gevallen gecombineerd met krachtige, smaakvolle sauzen, zoals de ragù alla campidanese (saus met ui, worst, tomaat en pecorino). Daarnaast is de pasta ook goed te combineren met een crème van pecorino, saffraan, paddenstoelen, paardenvlees, mosselen of garnalen. 

Sardijnen maken Maloreddus met de hand, waarbij ze het deeg verdelen in dikke slierten. 
De typische geribbelde vorm krijgt het daarna door het uit te rollen op de zijkant van een rieten mand of door het door een speciale zeef te duwen. Door de open vorm neemt de pasta de saus erg goed op. 

 

Recept: Maloreddus alla campidanese

Ingrediënten:
(voor 4 personen)
400 gram maloreddus pasta (speciaalzaak)
150 gram verse Italiaanse worst (speciaalzaak)
1 ui
400 gram gezeefde tomaten (pak)
150 gram Sardijnse pecorino (geraspt)
4 blaadjes basilicum
1 eetlepel extra vergine olijfolie
1 zakje saffraan
peper
zout

De Maloreddus pasta zelf maken? Kijk dan op een van onze eerdere blogs 

Bereiding:

Snijd de ui en fruit deze even aan in de pan. Voeg dan de in blokjes gesneden worst toe, laat even bakken en voeg vervolgens de gezeefde tomaten toe. Voeg een snufje peper en zout (naar smaak) toe en laat zo’n 30 tot 40 minuten pruttelen. Voeg vlak voordat het ingekookt is de saffraan en de basilicum toe. 
Kook de maloreddus in 8 tot 10 minuten gaar in voldoende water met een beetje zout. Voeg wat kookvocht toe aan de pecorino om er een papje van te maken en voeg dat toe aan het tomatenmengsel. 
Giet de pasta af en serveer met de saus. Geef eventueel nog wat extra pecorino erbij.

 

Buon appetito e buon Natale!


 

Deze blog post delen: