Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Sardinië, een muzikaal eiland

Muziek is één van de factoren die het eiland Sardinië zo anders maken dan de rest van Italië. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van de Sardijnse cultuur, waar iedere vakantieganger vroeg of laat iets van meepikt. De Sardi zijn apetrots op hun muziek en dat is niet zo vreemd. Deze is namelijk uniek.

Sardinië, een muzikaal eiland

Globaal gezien valt de traditionele Sardijnse muziek te verdelen in drie genres: de zogeheten cantu a tenore (samenzang), cantu a chiterra (zang gecombineerd met gitaar) en muziek gemaakt met de launeddas, een typische Sardijnse fluit. Daarnaast zijn er de gosos: liederen met een boodschap vanuit het geloof. We nemen je mee op een muzikale reis door Sardinië.

Il cantu a tenore
De cantu a tenore is typische herdersmuziek. Hierbij zijn er vier verschillende zangstemmen, bestaande uit een bas, een contrabas, een contra-alt  en een tenoor. Deze muziek kom je vooral tegen in de bergregio Barbagia, maar ook in Ogliastra, in de subregio Baronie en in Logudoro. Omdat de muziek zo typisch Sardijns is en je hem dus nergens anders ter wereld vindt, staat deze sinds 2005 op de erfgoedlijst van UNESCO. Benieuwd hoe de cantu a tenore klinkt? Klik hier

Il cantu a chiterra
Bij dit genre is er één persoon die zingt, begeleid door een gitaar. De teksten zijn in het lokale dialect van Logudoro of Gallura. De liederen zijn vooral populair in het noordelijke deel van het eiland, in de traditionele regio’s Logudoro, Goceano, Planargia en Gallura. De geschiedenis van de cantu a chiterra gaat terug tot de uitvinding van de gitaar zelf, maar in de loop der eeuwen is de muziek ook internationaal gezien doorgedrongen. Maria Carta is de bekendste vertegenwoordiger van deze muziek.

Launeddas
Voor deze muziek wordt een typisch Sardijns instrument gebruikt, de Launeddas, bestaande uit drie fluiten. De geschiedenis van de Launeddas gaat terug tot de achtste eeuw voor Christus en is op Sardinië nog steeds springlevend. Het instrument komt tevoorschijn tijdens religieuze vieringen, maar ook bij traditionele Sardijnse dansen (de balli Sardi). Je komt het met name tegen rond Sarrabus, in Cabras (Oristano) en in Ovodda (Nuoro). Klik hier om te horen hoe de muziek van Launeddas klinkt.  

 

 

Zelf horen hoe traditionele Sardijnse muziek klinkt? Tritt adviseert u graag bij een op maat gemaakte reis naar Sardinië, neem contact met ons op via sardinie@tritt. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044