Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Il Carnevale in Sardegna

Carnaval wordt in heel Italië gevierd in de periode van 4 tot 9 februari 2016. Elke regio doet dit op eigen wijze, zo ook in Sardinië. Volgens traditie begint carnaval op 17 januari 2016 met het feest van de heilige Sant'Antinio Abate en eindigt Carnaval op Aswoensdag; mercoledi delle Ceneri.

Il Carnevale in Sardegna

Men denkt dat de oorsprong van het woord Carnevale komt van de Italiaanse woorden carne en levare; het 'wegnemen' van het vlees.

Van oudsher is carnaval een feest waarbij veel gegeten werd, omdat het de laatste mogelijkheid was om te eten voor de Vastentijd. Op de laatste dag van carnaval ‘vette dinsdag’ werd al het eten klaargemaakt en opgegeten omdat het anders zou bederven. Tijdens de Vastentijd wordt Jezus herdacht omdat hij volgens het Nieuwe Testament 40 dagen in de woestijn vastte. 

In de periode van 4 tot 9 februari 2016 wordt Carnaval pas echt gevierd, tussen donderdag en de ‘vette dinsdag’. De mooiste maskers en kostuums worden uit de kast gehaald en met gaat de straat op om te zingen, dansen, eten en drinken! Een van de meest typische carnavalsvieringen vindt u in Mamoiada. 

Il Carnevale di Mamoiada 
Il carnevale di Mamoiada is een van de grootste folklore evenementen van Sardinië. Er vinden optochten plaats van de “Mamuthones” en “Issohadores” die eindigen op het centrale plein waar de Sarden prachtig verkleed met elkaar feestvieren. Deze carnavalsviering behoort tot één van de meest belangrijke in Sardinië. De Issohadores bedekken tijdens de optochten het gezicht met een wit masker, zijn in het rood gekleed en hebben een touw op de rug. De Mamuthones maken hun optocht in groepen van 12, afgeleid van 12 maanden in een jaar. Ze dragen een zwart masker en hebben maar liefst 30 kg. zware bellen op de rug (zie afbeelding). De maskers komen voor het eerst te voorschijn in de nacht van 16 op 17 januari en komen dan weer terug tijdens de dagen van carnaval. 

Il Carnevale di Bosa 
Il carnevale di Bosa, vandaag de dag ook wel ‘Karrasegare’ genoemd, kan op 2 verschillende momenten beginnen, of op oudejaarsdag of met het feest van de heilige Sant’Antinio Abate. De belangrijkste dagen zijn natuurlijk de week voor de Vastenavond. De ‘Lardazholu’ is het feest wat voorafgaat aan de Vastenavond. Familie en vrienden komen bij elkaar om het laatste diner te organiseren; il cenone di Lardazholu. Op de dagen van carnaval gaat iedereen de straat op om familie en vrienden te bezoeken, samen zingt men ‘Mattettus a trallallera’. In ruil voor het zingen van een lied vragen ze ‘Sa palte e cantare’; iets te eten voor het laatste diner voor de Vastentijd. 
Sinds een paar jaar wordt er op de zaterdagavond voor de Vastenavond ‘Festa delle Cantine’ het feest van de wijn, gevierd. Restaurants serveren die avond typische Sardische gerechten en heerlijke wijnen. Zeker een aanrader als u in Sardinië bent in deze periode! De volgende zondagochtend gaat het eten door met de lekkerste visgerechten. 
Ook in Bosa is de ‘vette dinsdag’ het hoogtepunt van carnaval. De ochtend begint met klaagzang van S’Attittidu. Het lijkt net of de maskers huilen en iedereen is gekleed in traditionele klederdracht van rouw; een lange rok met een korset en een zwarte sjaal. Dinsdagnacht draagt iedereen een wit masker; meestal een wit laken, en het feest eindigt met het in brand steken van poppen op het centrale plein. 

Sa Sartiglia Oristano 
In Oristano wordt het ruiterevenement Sa Sartiglia gevierd, een van de meest spectaculaire carnaval evenementen van Sardinië. De naam is afgeleid van de Castiliaanse ‘Sortija’ en van de Catalaanse ‘Sortilla’, wat beide afkomstig is uit het Latijn maar het verkleinwoord is ‘sors’ wat geluk betekent. Sors betekent ook ring. Terwijl de ruiter paardrijdt, is het namelijk de bedoeling dat hij zijn zwaard door de ring steekt en zo sterren verzameld. De lokale bevolking gelooft dat als er meer sterren worden verzameld, de welvaart stijgt voor het komende jaar. 

Het feest begint met een ritueel van het aankleden van de ruiter die op een houten tafel zit. Vanaf dat moment mag hij de grond niet meer raken, tot het einde van de dag. Vrouwen ‘is Massaiedddas’, worden geleid door de ‘Massaia manna’, kleden zich aan in een ridder jurk met een wit shirt, broek en ‘cojettu’ van leer, een soort van vest wat vroeger werd gebruikt als werkkleding door ambachtslieden. De gezichten worden bedekt door een masker en een sluier met een zwarte hoge hoed. Zowel mannen als vrouwen worden op dat moment een soort van halfgod. Aan het einde van Sa Sartiglia begint La Pariglia. Een zandroute wordt bereden door de ruiters en vrouwen die prachtige acrobatische sprongen doen op 2 of 3 galopperende paarden tegelijk. Dit evenement duurt tot middernacht. 

Deze blog post delen: