Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Buona Pasqua!

Terwijl de Nederlanders chocolade eieren verstoppen in de tuin, staan de Italianen alweer in de keuken om een heerlijk feestmaal voor te bereiden. Pasen is hét moment bij uitstek om een bezoek te brengen aan Italië. Iedere stad en streek heeft zijn eigen tradities.

Buona Pasqua!

Een stukje geschiedenis: in de ‘heilige week’ (Settimana Santa) worden allerlei Christelijke gebeurtenissen herdacht. Onder andere het laatste avondmaal, het wassen van de voeten, Judas die Christus verraad, de graflegging en de opstanding. Op Witte Donderdag brengt men een bezoek aan het graf van Christus.

In Castelsardo (provincie Sassari) vindt elk jaar een week voor Pasen de paasprocessie Lunissanti plaats. Gemaskerde mannen in witte gewaden trekken door de straten en zingen traditionele liederen. ‘s Avonds wordt dit herhaald en dragen de mannen fakkels, waardoor het geheel iets magisch krijgt.

Het meest eigenaardige ritueel is la Scrocifissione a Oliena (provincie Nuoro). Mannen en vrouwen gaan op zoek naar de verrezen Christus, gaan langs alle kerken van het land tot zaterdag; het moment dat het Christusbeeld is gevonden.

Een Italiaans gezegde luidt Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi (Kerst met je familie, Pasen met wie wil). Italianen gaan er dan ook graag op uit met vrienden om samen uitgebreid te lunchen. Picknicks en barbecues zijn eerder regel dan uitzondering, waarbij lamsvlees vaak op het menu staat. Daarbij staan de Italianen bekend als echte zoetekauwen. Het is niet verwonderlijk dat de Italianen ook tijdens Pasen flink uitpakken met zoete specialiteiten. La Colomba is de bekendste zoete lekkernij, dit lijkt op de Panettone die met kerst wordt gegeten, maar is dan vaak in de vorm van een duif of een haas. Dit zoete gerecht symboliseert de opstand van Christus en de komst van de vrede. De vorm ervan is een kruising tussen een duif en een kruis.  

Het eten van lamsvlees is een Italiaanse traditie met Pasen. Het gebruik vindt zijn oorsprong in het Oude Testament van de Bijbel, waarin het Joodse volk wordt voorgeschreven een heel lam op te eten tijdens de paasdagen. We hebben een heerlijk en eenvoudig recept gevonden om met Pasen lamsvlees te bereiden, net als in Italië! Om je paasdiner af te sluiten kan een dolce natuurlijk niet missen dus ook het recept om zelf Colomba te maken willen we graag met je delen! 

Klik hier voor onze vakantiehuizen in Sassari en hier voor onze vakantiehuizen in Nuoro. 

Agnello di Pasqua

Ingrediënten:
1 kilo lamsvlees 
400 gram doperwten
1 ui
2 eieren
50 gram geraspte Pecorino kaas
1 dl droge witte wijn 
8 cl eerste persing olijfolie
1 eetlepel peterselie
Zout en peper naar smaak


Bereiding:
Snijd het lamsvlees in stukjes van gelijke grootte en snipper de ui. Zet een grote pan met een beetje olijfolie (die ook geschikt is voor de oven) op middelhoog vuur. Begin met het aanfruiten van het gesnipperde uitje. Zout en peper het vlees en voeg het toe aan de ui. Giet de witte wijn erbij en zet de pan afgedekt in de oven op 180 graden voor ongeveer 40 minuten. Voeg de doperwten als allerlaatste toe en kook het vlees nog eens voor 20 minuten. Meng in een kom de eieren, geraspte kaas en een snufje peper en zout. Als het lam gaar is voeg je het eiermengsel toe en laat het nog even op het fornuis staan. Buon appetito!                       

Colomba di Pasqua 

Ingrediënten:
Voor het deeg
500 gram bloem
300 gram suiker
4 eieren
160 gram boter
25 gram biergist
100 gram gekonfijte sinaasappels
2 zakjes vanillesuiker
Geraspte sinaasappelschil
Lauw water 

Voor de suikerstroop
1 eidooier
1 eetlepel suiker
Amandelmeel
Amandelen
Vruchtenhagel

 

 

Bereiding:
Los de gist op in een beetje lauw water of warme melk en voeg 120-140 gram bloem toe. Meng dit goed en vorm een bal. Laat deze een uur rijzen op een warme plaats tot deze twee keer zo groot is geworden. Voeg de helft van de suiker, twee eidooiers en de rest van het lauwe water toe. Voeg dan ongeveer 150 gram bloem toe en meng dit tot een compact deeg. Het is aan te raden een mixer te gebruiken. Laat het deeg hierna een tot twee uur staan op een warme plaats totdat het twee keer zo groot is geworden. Voeg de rest van de bloem, de suiker en de eierdooiers toe. Kneed dit goed door en voeg ondertussen een snufje zout en 100 gram boter toe (zacht en in kleine stukjes). Leg het deeg, zodra het goed gemengd is, in een kom. Dek deze af met een theedoek en laat rijzen gedurende 12 uur.

Voeg de gekonfijte vruchten, een eidooier, de geraspte sinaasappelschil, vanillesuiker en 60 gram zachte boter toe. Maak er een luchtig deeg van. Doe het mengsel in een mal (te vinden in Italiaanse supermarkten in de periode voorafgaand aan Pasen of een naar keuze) en laat het rijzen tot dubbel volume. Klop een eiwit met een eetlepel suiker. Dit moet niet helemaal stijf geklopt worden. Voeg vervolgens het amandelmeel toe en meng tot een schuimig geheel. Bestrijk de duif rijkelijk met het mengsel. Maak het af met de amandelen en de vruchtenhagel. Bak de "duif" in 50 minuten gaar in een op 170 graden voorverwarmde oven.                                     

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044