Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Moederdag - La Festa della Mamma

De tweede zondag van mei is het Moederdag, la festa della Mamma, ook in Italië. Een dag die waarschijnlijk overal in de wereld wel wordt gevierd, alhoewel niet altijd op dezelfde datum. Een dag om aandacht te geven aan la Mamma, om stil te staan bij het moederschap en de betekenis van moeders. En natuurlijk is de liefste moeder, jouw moeder!

Moederdag - La Festa della Mamma

Op Moederdag wordt la mamma door de kinderen verrast met een cadeau, de mooiste zijn natuurlijk zelfgemaakt. Nog op zoek naar een passend cadeau? Dan hebben we onderstaand 3 prachtige ‘zelfgemaakte’ Sardijnse cadeaus voor je op een rijtje gezet waar je ook na Moederdag gerust mee thuis kan komen voor moeder.

Keramiek
De gezusters Stefania en Cristina Ariu hebben sinds 2001 een  keramiek atelier in Cagliari. Zij maken o.a. prachtige beeldjes, gebaseerd op hun kindertijd in het dorpje Mogoro in de provincie Oristano. Hun werk roept herinneringen op aan de boeren, herders, wevers en ambachtslieden die in het dorpje woonden. Vooral de schapen beeldjes uit de Pecora collectie, verkrijgbaar in allerlei kleuren, zijn om hebberig van te worden. De collectie Donne, bestaat uit mooie, simpele beeldjes van vrouwen, een eerbetoon aan alle Sardijnse vrouwen. Heel toepasselijk voor Moederdag natuurlijk. Het atelier is gevestigd in het centrum van Cagliari. Ariu Ceramiche,  Via Costituzione, 16, 09125 Cagliari.

Sierraad
Italië heeft van oudsher al een reputatie hoog te houden op het gebied van sierraden en juwelen. Dit geldt ook voor Sardinië. Het eiland heeft een lange traditie op het gebied van ambachtelijk goudsmeedwerk. Een van de meest gebruikte technieken daarbij is Filigrein, fijn draadwerk van goud en zilver.  Tegenwoordig wordt Filigrein gemixt met moderne technieken wat bijzondere sierraden oplevert.  

Zoals deze armband van RR Orafi,  een goudsmid atelier in Sassari in het Noordwesten van Sardinië, waarin stukjes Sardijns textiel zijn verwerkt met Filigrein. RR Orafi is gevestigd  aan de Vicolo San Leonardo 1/B in 07100 Sassari | www.rrorafi.com

 

 

Ook deze hanger van Laboratorio Creazioni Antonello in Nuoro, is natuurlijk een geweldig Italiaans cadeau. Het is een sieraad uit de collectie Cukina, gebaseerd op voorwerpen uit de keuken. Bezoek de winkel in Nuoro tijdens uw vakantie op Sardinië of check de website voor nog meer bijzondere sierraden. Laboratorio Creazioni Antonello, Via Malta, 13 08100 Nuoro (NU) | www.orodisardegna.com

 

 

 

 

Culinair
Bij elke pasticciera op Sardinië zie je ze liggen, een uitgebreid assortiment huisgemaakte typisch Sardijnse koekjes. Er zijn heel veel soorten met evenzovele namen Amaretti Sardi, Ciambelline sardi, Papassini, Coricheddos, Sebadas, Gallette, Pardulas. Allemaal prachtig versierd,  een zoet cadeau voor la mamma. Niet op vakantie in Sardinië met Moederdag? Bij deze het recept om thuis Pardulas te maken. Pardulas zijn kleine gebakjes in een ‘mandje’ van deeg gevuld met ricotta en saffraan.

Pardulas

Ingrediënten voor het deeg:
200 g fijne griesmeel
200 g bloem
50 g reuzel of boter
snufje zout
160 ml water (lauw)

Voor de vulling:
500 g ricotta (of andere verse roomkaas)
200 g basterdsuiker
4 eieren
geraspte schil van 1 citroen
geraspte schil van 1 sinaasappel
1 theelepel saffraan
snufje zout
taartversiering, gekleurde hagelslag etc.

Laat de ricotta van tevoren goed uitlekken. Maak het deeg: Meng de bloem, griesmeel, reuzel of boter en een snufje zout, voeg beetje bij beetje het water toe en kneed tot een glad, stevig deeg. Dek af met een doek en laat het rusten voor ongeveer een uur. Verwarm de oven voor op 180 C.

Maak de vulling: Meng de ricotta, de suiker, eieren, snufje zout, saffraan en de geraspte citroenschil en sinaasappel goed door elkaar tot een smeuïge massa. Maak er balletjes van.

Rol het deeg uit tot een dunne plak met behulp van een deegroller en druk er cirkels uit van ca. 8/10 cm m.b.v. van een vorm of glas. Leg in het midden van elke deegcirkel een balletje van de vulling. Knijp de randen van het deeg bij elkaar zoals op de foto en vorm als het ware kleine sterretjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet de Pardulas erop. Bak in de voorverwarmde oven op 180 graden gedurende ongeveer 30 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen. U kunt de Pardulas bestrooien met poedersuiker of bestrijken met honing en er taartdecoratie over strooien voor een feestelijk effect. 

Sardinië beleven? Bekijk onze verrassende vakantiehuizen op Sardinië of mail ons voor suggesties via sardinie@tritt.nl

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044