Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Kaas eten op Sardinië: Pecorino Sardo

Wist je dat op Sardinië zo'n 3 miljoen schapen rondlopen? Het is dan ook niet zo gek dat de Sarden van kaas houden!

Kaas eten op Sardinië: Pecorino Sardo

Wist je dat op Sardinië zo’n 3 miljoen schapen rondlopen? Het is dan ook niet zo gek dat de Sarden van kaas houden! Van de schapenmelk wordt onder andere Pecorino gemaakt. Pecorino, afgeleid van het woord Pecora, wat schaap betekent in het Italiaans. Het is één van de oudste kaassoorten ter wereld en er zijn verschillende varianten. Een van de bekendste soorten is de Pecorino Sardo. De kaas wordt onder andere gebruikt om over de pasta te raspen maar is ook erg lekker bij een goed glas Cannonau wijn!

Omdat er op Sardinië weinig tot geen koeien worden gehouden zijn de popoli pastori (schaapherders) kaas gaan maken van schapenmelk, schapen zijn er ten slotte in overvloed. Daarbij hadden de herders geen geld of ruilmiddelen, behalve de kaas die ze maakten van de schapenmelk. Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds veel Sarden die thuis zelf Pecorino maken. Goed idee vinden wij! Pecorino is er in allerlei soorten, maten en smaken. Stagionato (gerijpt), semi-stagionato (licht gerijpt) of fresco (jong).


Niet alleen de rijping maar ook het soort schaap heeft invloed op de smaak van de kaas. Op Sardinië lopen er zo’n 3000 zwarte schapen rond, een zeldzaam ras. In de buurt van Arbus woont een familie die al 150 jaar lang kaas maakt van de zwarte schapenmelk. In de Caseificio (kaasmakerij) worden de zwarte schapen gemolken om vervolgens van de melk kaas te maken, ze doen alles zelf dus de kaas is 100% biologisch! De zwarte schapen pecorino schijnt iets zoeter te zijn dan de witte schapen pecorino. Maar ook hier hangt het natuurlijk weer af van de rijping. 

Je geloof het niet maar de Sarden zijn ook dol op rotte kaas; Casu Marzu. De Sardijnse boeren werden geplaagd door larven in hun pecorino kaas en ontdekten dat de smaak van rottende kaas eigenlijk best lekker was! De larven van de kaasvlieg geven een pittige smaak aan de kaas (naar het schijnt). Volgens de Sarden eet je Casu Marzu met je ogen dicht, de larven kunnen namelijk wel 15 cm hoog springen…. De Europese Unie heeft de Casu Marzu inmiddels verboden maar veel Sarden trekken zich hier niks van aan en gaan vrolijk door met het maken en eten van hun rotte kaas! De kaas is op sommige plaatsen nog volop te krijgen, zou jij het aandurven? 

Ben je bij het lezen van dit blog benieuwd geworden naar de zwarte schapen? Bij Tritt kun je een vakantiewoning boeken in Cagliari vanuit waar je makkelijk een bezoekje kunt brengen aan de Caseificio in de buurt van Arbus!

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044