Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Il Carnevale in Sardegna

Il Carnevale in Sardegna wordt dit jaar gevierd in de periode van 23 februari tot 1 maart. Volgens traditie begint het Carnaval op 17 januari 2017 met het feest van de heilige Sant'Antinio Abate en eindigt Carnaval op Aswoensdag; Mercoledi delle Ceneri.

Il Carnevale in Sardegna

Il Carnevale in Sardegna wordt gevierd in de periode van 23 februari tot 28 februari 2017. Elke regio doet dit op eigen wijze. Volgens traditie begint carnaval op 17 januari 2017 met het feest van de heilige Sant'Antonio Abate en eindigt Carnaval op Aswoensdag; mercoledi delle Ceneri.

Men denkt dat de oorsprong van het woord carnevale komt van de Italiaanse woorden 'carne' en 'levare'; het 'wegnemen' van het vlees. Van oudsher was il carnevale in Sardegna een feest waarbij veel gegeten werd, omdat het de laatste mogelijkheid was om te eten voor de Vastentijd. Op de laatste dag van carnaval: Mardi Grasso (vette dinsdag), werd al het eten klaargemaakt en opgegeten omdat het anders zou bederven. Tijdens de Vastentijd wordt Jezus herdacht omdat hij volgens het Nieuwe Testament 40 dagen in de woestijn vastte. 
 
In de periode van 23 en 28 februari wordt carnaval pas echt gevierd, tussen donderdag 23 februari en vette dinsdag op 28 februari. De mooiste maskers en kostuums worden uit de kast gehaald en men gaat de straat op om te zingen, dansen, te eten en te drinken! Eén van de meest typische carnavalsvieringen vind je in Mamoiada. 

Il Carnevale di Mamoiada 

Il carnevale di Mamoiada is een van de grootste folklore evenementen van Sardinië. Er vinden optochten plaats van de “Mamuthones” en “Issohadores” die eindigen op het centrale plein waar de Sarden prachtig verkleed met elkaar feestvieren. Deze carnavalsviering behoort tot één van de meest belangrijke in Sardinië. De Issohadores bedekken tijdens de optochten het gezicht met een wit masker, zijn in het rood gekleed en hebben een touw op de rug. De Mamuthones maken hun optocht in groepen van 12, afgeleid van 12 maanden in een jaar. Ze dragen een zwart masker en hebben maar liefst 30 kg. zware bellen op de rug (zie afbeelding). De maskers komen voor het eerst te voorschijn in de nacht van 16 op 17 januari (tijdens het feest van de heilige Sant’Antonio Abate) en komen dan weer terug tijdens de dagen van carnaval.

Il Carnevale di Bosa 

Il carnevale di Bosa, vandaag de dag ook wel ‘Karrasegare’ genoemd, kan op 2 verschillende momenten beginnen, of op oudejaarsdag of met het feest van de heilige Sant’Antonio Abate. De belangrijkste dagen zijn natuurlijk de week voor de Vastenavond. De ‘Lardazholu’ is het feest wat voorafgaat aan de Vastenavond. Familie en vrienden komen bij elkaar om het laatste diner te organiseren; il cenone di Lardazholu. Op de dagen van carnaval gaat iedereen de straat op om familie en vrienden te bezoeken, samen zingt men ‘Mattettus a trallallera’. In ruil voor het zingen van een lied vragen ze ‘Sa palte e cantare’; iets te eten voor het laatste diner voor de Vastentijd. 

Sinds een paar jaar wordt er op de zaterdagavond voor de Vastenavond ‘Festa delle Cantine’ het feest van de wijn, gevierd. Restaurants serveren die avond typische Sardische gerechten en heerlijke wijnen. Zeker een aanrader als u in Sardinië bent in deze periode! De volgende zondagochtend gaat het eten door met de lekkerste visgerechten. 

Ook in Bosa is de vette dinsdag het hoogtepunt van il carnevale in Sardegna. De ochtend begint met klaagzang van S’Attittidu. Het lijkt net of de maskers huilen en iedereen is gekleed in traditionele klederdracht van rouw; een lange rok met een korset en een zwarte sjaal. Dinsdagnacht draagt iedereen een wit masker; meestal een wit laken, en het feest eindigt met het in brand steken van poppen op het centrale plein. 

   

Frittelle lunghe, de Sardijnse lekkernij voor Vastenavond

Traditiegetrouw wordt er tijdens il Carnevale in Sardegna op Vastenavond nog één keer flink veel gegeten. Op Sardinië mag op deze dag één ding niet ontbreken: de fritella lungha, ook wel li frisgiori longhi of sas frigjolas genoemd.

Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat de fritella lungha een soort van hele lange oliebol is. Terwijl bewoners van het Italiaanse vasteland een ronde, kleinere variant eten, gaan de Sarden voor deze sliertvormige fritella. Een dolce dat inmiddels niet meer los gezien kan worden van het Sardijnse carnaval.
 
De Sarden eten de fritella lungha gedurende het gehele carnavalsfeest, maar hét moment bij uitstek is Mardi Grasso (dikke dinsdag). Dit is de laatste dag voordat de vastenperiode aanbreekt en dus ook het beste moment om zo’n smakelijke frittella te verorberen. Hoewel vasten er voor velen tegenwoordig niet meer bij is, blijft het eten van frittelle lunghe een geliefde traditie.
 
Het is overigens onduidelijk wat de oorsprong is van deze geliefde carnavalstraktatie. Wel wordt hij al genoemd in het boek La Scienza in cucina e l’Arte di mangiar bene uit 1891, dat tot op de dag van vandaag nog steeds het populairste kookboek is. Ook gaan er verhalen dat de lekkernij via een omweg uiteindelijk in Amerika kwam, waar hij als donut een tweede leven begon.


Zelf fritelle lunghe maken voor carnaval? Het recept is heel eenvoudig!

Ingrediënten
500 gr. griesmeel
halve liter melk
18 gr. gist
1 sinaasappel (schil en sap)
kwart glas anijslikeur
frituurolie
suiker
 
Bereiden
Meng in een grote kom de griesmeel en de schil en het sap van de sinaasappel en roer. Verwarm de melk, laat hem wat afkoelen en voeg de gist toe. Kneed met één hand het deeg en giet er geleidelijk de melk bij. Eindig met de likeur. Zodra het deeg perfect glad is, dek je de kom af met een doek. Laat minstens twee uur rijzen.

Verwarm de frituurolie. Gebruik een spuitzak met een spuitmond van 1,5 tot 2 cm om van het deeg een lange sliert te maken en spuit deze voorzichtig in de pan. Draai de frittella na een tijdje om en bak tot deze een goudgele kleur heeft. Laat uitlekken op wat keukenpapier. Strooi er vervolgens de suiker overheen. Eventueel kun je er nog wat honing overheen gieten.

Bekijk hier de video voor het maken van de fritella lungha (in het Italiaans).

Sardinië bezoeken tijdens il carnevale in Sardegna? Tritt biedt diverse accommodaties aan die een goede uitvalsbasis vormen om het feest bij te wonen. Neem vrijblijvend contact (sardinië@tritt.nl) met ons op voor meer informatie.

Deze blog post delen:
© 2000 - 2021 Tritt - Case in Sardegna
sardinie@tritt.nl · (+31) 0180 76 91 35