Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Bezienswaardigheden Sardinie - tour Noord Sardinie

Noord Sardinië biedt prachtige stranden waar je je prima kunt vermaken. Wil je echter ook een alternatief voor al dit strandplezier lees dan ons blog over een mooie actieve toer door de streek rondom het Limbara gebergte. Van de Coghinas rivier naar de warmwaterbaden van Casteldoria en het granieten landschap van de Limbara.

Bezienswaardigheden Sardinie - tour Noord Sardinie

Sardinie bezienswaardigheden: Coghinas - Casteldoria baden - Limbara gebergte 

Een leuke bestemming voor liefhebbers van actief toerisme is de rivier en het meer van Coghinas, gelegen in het Noordwesten van Sardinie in de provincie Sassari. Om precies te zijn ligt het ‘lago del Coghinas’ tussen de valleien van Oschiri en de hellingen van de berg Limbara, op de grens van de streken Logudoro en Gallura. Het meer ontstond in 1927 toen de gelijknamige rivier werd afgesloten door de bouw van een 185 m lange en 58 m hoge dam. De Coghinas rivier is de op 2 na langste rivier van Sardinie. 

Ondanks dat het een kunstmatig reservoir is, zoals bijna alle meren in Sardinie, is het landschap en de natuur rond het meer zeer fotogeniek. Je vindt er bossen met steeneiken, kurkbomen en mediterrane vegetatie waarin een rijk planten- en dierenleven te vinden is. Liefhebbers van vogelobservatie- en fotografie kunnen hier hun hart ophalen want er zijn vele soorten vogels in het gebied te spotten zoals de rode en witte reiger, de roze flamingo, wilde eenden, aalscholvers, haviken, tortelduif, ijsvogels en roodborstjes. Er zijn ook birdwatching boottochten beschikbaar die vertrekken vanaf Valledoria. De sportvissers kunnen er vissen op forel, baars, meerval, karper en rivierkreeften.

Ook de watersport liefhebber die ervoor heeft gekozen om zijn vakantie in het noorden van Sardinië door te brengen kan hier aangename uitstapjes maken. Je kunt per kano of kajak, de hele loop van de rivier volgen. Ook windsurfen, kitesurfen en suppen (voor jong en oud goed te doen…) zijn allemaal mogelijk in dit gebied. 

Je kunt er ook voor kiezen om een lichte tocht te voet of per mountainbike te maken naar het bos Su Filigosu, op de hellingen van de Limbara waar je kunt worden verrast door herten, damherten en moeflons.

Casteldoria baden 

Op een uur rijden van het Coghinas-meer liggen de warmwater bronnen van Casteldoria in Santa Maria del Coghinas aan het riviertje Coghinas. De thermen zijn vernoemd naar het oude niet meer bestaande dorpje Casteldoria, daterend uit de 12e eeuw. Van de oude burcht van de familie Doria is alleen nog de toren over. Direct aan de oever van de rivier staat het Spa centre - en hotel Therme Casteldoria wat allerlei behandelingen biedt in combinatie met een sauna, stoombaden en hydro massage douches. Je kunt echter ook lekker zwemmen en zonnen in en bij de rivier. Het water van de rivier is verwarmd en kan een temperatuur bereiken van maximaal 70 C. In de winter zorgt de combinatie van warm water en koude lucht voor grote stoomwolken boven de rivier. Het water is het warmst vlak onder de spa, aan de zwavelhoudende modder op de bodem van de rivier worden wonderbaarlijke eigenschappen toegekend die zouden dienen om gewrichtspijnen te verlichten. Je kunt het effect van een natuurlijk modderbad zelf ervaren, zoals veel mensen doen. Duik in de rivier en zwem naar het warmste punt, smeer de modder van de bodem (pas op het is heet) in een paar lagen over je lichaam (of over speciaal pijnlijke plekken), laat het aan de kant een uurtje drogen, dompel je vervolgens weer onder in de rivier, spoel de modder af en zwem nog even lekker in het warme water. Alles bij elkaar een heerlijke ontspanning na de sportieve inspanningen bij het meer!

Limbara gebergte

Zijn de eerder genoemde watersporten niet zo aan je besteed of wil je nog verder de natuur in trekken dan kun je ook kiezen voor een excursie naar het Limbara gebergte met verschillende soorten routes en natuurpaden. De hoogste top is Punta Balistreri (1359 meter en met veel zendmasten), gevolgd door Punta Sa Berritta, Punta Bandera en Giugantinu. Deze laatste berg geeft zijn naam aan de Vermentino di Gallura Giogantinu, echt een heerlijke wijn. Er zijn routes te volgen uitgezet door het regionale bosbeheer (de ‘Ente Foreste’) op Sardinië maar je kunt ook quadtochten boeken met lokale agentschappen.

Een van de boeiendste en tegelijk gemakkelijkste routes van de monte Limbara is die leidt naar de grotten van Li Conchi, 7 enorme granieten rotsen met grote holtes, die in de oudheid werden gebruikt als woning. Deze route is ook begaanbaar met de auto, vanaf de SS 392.

De top van de Limbara, punta Balistreri met een prachtig panoramisch uitzicht, kan ook met de auto worden bereikt, over een route van ca. 12 km, wel met vele bochten.

Vanaf Li Conchi kun je weer naar beneden door een van de mooiste gebieden van de Limbara, door een landschap vol met rotsen in vreemde vormen en granieten torens genaamd “Inselberg”, verder naar beneden kom je dan bij de oude “Crispoli” fontein.

Er zijn ook intensievere, minder gemakkelijke routes door dit prachtige landschap die alleen te voet of per mountainbike kunnen worden gevolgd. Het Limbara gebergte behoort in elk geval tot de bijzondere bezienswaardigheden Sardinie. 

Een laatste tip, vergeet niet om wat snacks mee te nemen zoals Ozieri-brood (dunne zachte vellen brood gemaakt van durumtarwe, vergelijkbaar met wraps), dat je in alle supermarkten hier kunt kopen en wat typisch is voor de streek. Beleg met de uitstekende pittige smeerkaas en lokale worsten, rol het op en je bent voorbereid om de vermoeidheid van de dag aan te kunnen. Geniet van je tour!

Zin gekregen in een actieve vakantie op Sardinie na het lezen van dit blog over bezienswaardigheden Sardinie, bekijk bijvoorbeeld deze mooi gelegen accommodatie vlakbij San Teodoro, Isuledda Resort of dit gemoedelijke familiehotel Albergo Majori en andere accommodaties in Olbia Tempio. Je kunt ons ook mailen voor meer informatie, sardinie@tritt.nl

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044