Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Sardinie bezienswaardigheden: Kleurrijke klederdracht

Met name tijdens festivals en andere speciale evenementen komt het tevoorschijn: de kleurrijke kleding van de Sarden. Ieder dorp heeft zijn eigen variant, waardoor er ruim 400 verschillende uitvoeringen te vinden zijn. Een eeuwenoude traditie, die nog steeds springlevend is.

Sardinie bezienswaardigheden: Kleurrijke klederdracht

De klederdracht van Sardinië heeft zowel Spaanse als Moorse invloeden. In vroeger tijden kon je er bovendien de status van een persoon aan aflezen. Hoe rijker versierd, hoe voornamer iemand was. Hoewel er nogal wat variatie is, zijn de basiselementen wel overal hetzelfde. Voor vrouwen bestaat deze uit zes verschillende onderdelen, voor mannen uit zeven. De volgende elementen vind je overal op het eiland terug:

Vrouwen

  • sluier/ sjaal: de manier waarop deze gedragen wordt en hoe deze versierd is, vertellen veel over de herkomst. De hoofdbedekking varieert van een eenvoudige gevouwen doeken tot sierlijke geborduurde sjaals.
  • wit shirt: dit kan van linnen of katoen zijn. Voor de versiering wordt zowel kant als borduurwerk gebruikt. De boord wordt verder vaak versierd met zilver- of goudkleurige knopen.
  • lijfje: over het shirt dragen Sardijnse vrouwen een lijfje. Dit kan een korset zijn, maar ook een gilet. Soms wordt er ook simpelweg een stuk stof voor gebruikt dat net onder de buste wordt gedragen.
  • jasje: ook dit onderdeel van de klederdracht kan sterk variëren, van een lange variant met lange mouwen tot een korte met korte mouwen. Ook deze zijn rijk versierd en gekleurd.
  • rok: de rok die de vrouwen dragen is in alle gevallen lang. De rand is vaak versierd met gekleurde linten. Aan de achterkant heeft de rok plooien, terwijl hij glad is aan de voorkant.
  • schort: het geheel wordt afgemaakt met een schort, dat op de rok gedragen wordt. Hiervoor worden zowel grove stoffen zoals wol als ook zijde gebruikt. Ook de schorten zijn kleurrijk en decoratief. 


Foto credits: Vogue.it

Mannen

  • baret: de Berritta is het traditionele hoofddeksel voor de Sardijnse man. Dit kan zwart of rood zijn en gemaakt van uiteenlopende stoffen. Hij is gemiddeld 50 centimeter in doorsnee, waardoor hij in sommige gevallen meer op een hoofddoek lijkt.
  • shirt: dit is altijd groot en wit en gemaakt van baai (sterk geruwd wollen weefsel) of linnen. Soms ontbreekt de kraag, maar als die er wel is, is hij vaak versierd met borduusel en luxe knopen.
  • jasje: dit is doorgaans gemaakt van luxe stoffen die niet van het eiland zelf komen, zoals fluweel of brokaat. Het kan mouwloos zijn, maar heeft vaak wel mouwen en een dubbele rij knopen aan de voorzijde. Ook dit kledingstuk is kleurrijk.
  • broek: deze is in veel gevallen wit en kan gemaakt zijn van linnen, baai of wol. De lengte varieert sterk, maar doorgaans is hij lang.
  • zwarte rok: over hun broek dragen de Sarden een rechthoekig stuk stof, dat je nog het beste een rok zou kunnen noemen. Deze is doorgaans van grove wol of katoen.
  • overjas: afhankelijk van de klasse en het beroep ontstonden er verschillende soorten jassen. Zo zijn er jassen met capuchon, maar ook een lange jas met een split op de rug en een mantel. In Medio Campidano wordt hij doorgaans vervangen een bruine baaien jas met capuchon.
  • mastrucca: dit kledingstuk is met name geliefd bij herders en wordt gemaakt van schapenvacht. De naam ervan varieert per streek en de oorsprong gaat ver terug: de Romeinse schrijver Cicero sprak er al over in een van zijn werken.


Sardinie bezienswaardigheden - klederdracht te zien op festivals en in musea

Zoals al eerder opgemerkt kun je de prachtige klederdracht van de Sarden vooral bewonderen tijdens evenementen en festivals. In onze blogs hebben we er al een aantal beschreven, zoals het Sardijnse Carnaval en het Cavalcata Sarda. Je kunt echter ook terecht in twee musea om de typische klederdracht te bewonderen. In het Museo Etnografico Sardo in Nuoro (provincie Nuoro) en ook in het Museo del costume e del gioiello sardo, gevestigd in het Palazzo Boyl aan het Piazza Martiri in Milis (provincie Oristano, toegang gratis) kun je een collectie Sardijnse kostuums en sierraden bezichtigen. Zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen. 


De klederdracht in het echt zien of andere Sardinie bezienswaardigheden? Wij doen graag suggesties voor een aangenaam verblijf op Sardinië, de parel van de mediteranee! Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie via sardinie@tritt.nl

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044