Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Nuoro

Nuoro is een van die vier provincies die gelegen zijn aan de oostkust van Sardinië uitkijkend over de Thyrreense zee. Met zijn landelijke karakter en weinig industrialisatie is dit een van de mooiste provincies van het eiland.

Vakantie Sardinië - Nuoro

Bekijk een video over Nuoro!

Cijfers

De provincie Nuoro telt in totaal 164.260 inwoners en heeft een oppervlakte van 3934m2. De provincie heeft hiermee het minst aantal inwoners per vierkante meter van heel Italië, in de provincie wonen namelijk 40 inwoners per vierkante meter. De provincie bestaat verder uit 52 gemeenten en beslaat 16,3% van Sardinië. Ook leuk om te weten is dat slechts 1% van het grondgebied in de provincie Nuoro bestaat uit stedelijk gebied.

Een stukje geschiedenis

Nuoro is ontstaan in de prehistorische tijd. In de jaren 1500 voor Christus tot 250 voor Christus groeide Nuoro uit tot het centrum van de Nuraghische beschaving. Dit is nog steeds terug te zien in een van de 30 Nuraghi dorpen. In het jaar 1147 verscheen er op een middeleeuwse kaart een klein dorp onder de naam Nugor. In de 12e en 13e eeuw groeide dit dorp uit tot meer dan 1000 inwoners. Dit dorp werd later Nuoro genoemd en was van middelgroot belang onder de Aragonese en Spaanse overheersing van Sardinië. In de 17e eeuw kreeg de stad te maken met hongersnood en sloeg ook de pest toe en raakte de stad in verval. Toen in 1814 het gehele eiland tot Italië behoorde werd Nuoro het administratieve centrum van de provincie en kreeg het in 1836 zelfs de stadstitel.

Kunst en cultuur in Nuoro

Het belangrijkste archeologisch erfgoed van het eiland bestaan uit de nuraghi torens.  Dit zijn torens die in de bronstijd in Sardinië werden gebouwd. De torens konden een hoogte bereiken van wel 19 meter. Soms was er rondt een nuraghe een dorp gevestigd of bestond er een complexe bouwwerken van meerdere nuraghi. Vooral in de omgeving van Nuoro zijn nog diverse nuraghi dorpen te vinden. Naast de nuraghi heeft Nuoro nog veel meer te bieden op het gebied van kunst en cultuur.

Museum dell'Arte di Nuoro

Dit museum werd geopend in 1999 en is het jongste museum in Nuoro. Het museum is gevestigd in een historisch gebouw uit de 19e eeuw in de oude stad. Op ongeveer 600m2 wordt hedendaagse kunst van diverse Sardijnse kunstenaars tentoongesteld. De 1e en 2e verdieping van het museum wordt gebruikt om honderd schilderijen en afbeeldingen tentoon te stellen. Deze twee verdiepingen samen vormen de basis van de “Sardijnse collectie moderne kunst”. De begane grond en de derde verdieping wordt gebruikt afwisselende tentoonstellingen van Italiaanse en internationale kunstenaars.

Santa Maria della Neve kathedraal

Santa Maria della Neve, de moederkathedraal van Nuoro. De kathedraal is gewijd aan de patroonheilige van Nuoro, Madonna della Neve. Het is een neoclassicistisch monumentaal pand met uitzicht op een groot plein in de oude stad. In de kathedraal kunt u werken bewonderen van Alessandro Tiarini en werken  van de Sardijnse kunstschool uit de 19e en 20e eeuw.

Orgosolo

Op ongeveer 20km van de oude stad van Nuoro ligt het kleine plaatsje Orgosolo. Dit stadje staat bekend om zijn muurschilderingen die in de jaren ’70 op meer dan honderd muren in de stad geschilderd zijn. De muurschilderingen worden ook wel murales genoemd en hebben een sociaal-politieke boodschap met betrekking tot het gewelddadige verleden van deze regio.

Op pad in Nuoro stad:

• Museum Deleddiano: voormalig huis van de Sardijnse schrijver Grazia Deledda, met daarin haar werk en haar passie voor haar geboortestad en land.

• Tiscali: trektocht naar dit oude nuraghe dorp.

• Monte Ortobene: monument met fantastisch uitkijkpunt over de omgeving.
Nieuwsgierig?

• Loop een van de kleine restaurantjes of koffiebars binnen om plaatselijke delicatessen te proberen.

Op pad in de provincie Nuoro:

Massief van Gennargentu: met de hoogste bergtop van het eiland, Punta Marmora (1834m).

Grot van Bue Marino: bootexcursie naar Bue Marino en Cala Luna Beach.

Gola di Su Gorroppu: diepste kloof van Europa.

Sa Oche en Su Bentu: ‘de stem’ en ‘de wind’ verklaren het geluid die de sterke stroming van de lucht maakt doordat er water in de grotten is. Beide grotten hebben een lang grottenstelsel.

Oliena: een dorp bestaande uit wit ommuurde huizen en kasteel ruïnes

Orosei: een stad met verschillende bezienswaardigheden zoals het Giovanni Guiso museum en de parochiekerk van San Giacomo Maggiore in Moorse architectuur.

 

Vaar mee en bekijk één van de mooiste wateren

Andere gebieden in Sardinië

© 2000 - 2021 Tritt - Case in Sardegna
sardinie@tritt.nl · (+31) 0180 76 91 35