Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Sassari

De provincie Sassari is een van de meest noordelijke provincies van Sardinië. Deze grenst aan de noord- en westkant aan de Sardijnse Zee, in het zuiden aan de provincies Oristano en Nuoro en in het oosten aan de provincie Olbia Tempio. Het is een zeer diverse provincie die de vakantieganger veel te bieden heeft.

Vakantie Sardinië - Sassari

De provincie Sassari is opgericht in 1859. Dat was nog voor de eenwording van Italië in 1861. De provincie bestaat tegenwoordig uit 66 gemeenten en heeft 336.636 inwoners (20,1% van de Sardijnse bevolking). De totale oppervlakte is 4281 km² (17,8% van het grondgebied van Sardinië).

Sassari: een stukje geschiedenis

De geschiedenis van de provincie Sassari gaat terug naar het Neolithicum, toen de eerste bewoners zich er gingen vestigen. De stad zelf is pas veel later ontstaan, tijdens de Middeleeuwen. De stad kreeg nogal wat buitenlandse aanvallen te verduren en dat is dan ook de reden dat er verspreid door de stad een groot aantal forten gebouwd is. Van hieruit verweerde de stad zich tegen die aanvallen.

Torres
De huidige ligging van de stad Sassari is een andere dan die van de oorspronkelijke stad. Die lag namelijk aan de kust en had toen de naam Torres. Vanwege de vele aanvallen door piraten en de uitbraak van malaria besloten de inwoners verder het binnenland in te trekken en daar een nieuwe stad te stichten. Die stad vormde de basis voor het huidige Sassari.

Neem een kijkje in de geschiedenis van Sassari

Op pad in de provincie Sassari

Sassari is een veelzijdige provincie die veel te bieden heeft op diverse vlakken. Of u nu gaat voor een stedentrip, een strandvakantie of een wandelvakantie, het is hier allemaal mogelijk. En ook de fijnproever kan hier zijn hart ophalen met de vele typische specialiteiten uit de regionale keuken.

Natuur

De provincie Sassari bestaat uit een rijk groen landschap met eeuwenoude olijfbomen, valleien en nuraghes. De bekendste natuurparken zijn het Parco Nazionale dell’ Asinara en het Parco Nazionale dell’Arcipelago di la Maddalena.

Het eiland Asinara, met een oppervlakte van 51,23 km² en een kustlijn van 110 km, heeft een overwegend bergachtig oppervlak. De flora van het eiland heeft, grofweg, dezelfde componenten als die van het vasteland. Langs de rotsachtige kusten groeien lage zee venkel, rolklaver en lavendel. Op de zandige oevers zijn bermudagras, helmgras, santolina en zeelelies te vinden.

 

Bekijk een geweldige video over Sassari

Cultuur

Op cultureel vlak is, naast Sassari zelf, vooral de stad Alghero een bezoek waard. Ook de Grotten van Neptunus zijn een bijzondere bezienswaardigheid die u tijdens uw vakantie op uw must-see lijstje moet zetten.

Alghero

Alghero is een stad met sterke Catalaanse invloeden. Hij staat ook wel bekend als Barceloneta, klein Barcelona. Bijna een kwart van de inwoners spreekt een Sardijnse variant van het Catalaans. Alghero is één van de topbestemmingen op het eiland. Er is dan ook veel te zien op cultuurgebied, van archeologische opgravingen tot kerken en paleizen. Hoogtepunten zijn de Kathedraal van Santa Maria, de Casa Doria en de Chiesa di San Francesco.

Bekijk een video over Alghero

Grotte di Nettuno

Deze druipsteengrotten van zo’n vier kilometer lang zijn alleen per boot of te voet bereikbaar. De boot vertrekt vanuit de haven van Alghero (alleen bij goed weer). De grotten zijn onderdeel van de Capo Caccia, een verzameling indrukwekkende kliffen, zie hier voor meer info.

Culinair

De keuken van Sassari is rijk en gevarieerd. Hij bestaat uit vele gerechten die sterk verbonden zijn met tradities en veelal vlees als hoofdingrediënt hebben. Een bekend voorgerecht is de mineshtra' en fasgioru (of mineshtra' en patatu), een soep gemaakt van bonen, aardappelen, spek, wilde venkel en zongedroogde tomaten. Qua hoofdgerechten, die vooral uit vlees bestaan, kunt u genieten van traditionele Cordula, lam verpakt in darm en gekookt met doperwten, uien en tomatensaus. Het bekendste gerecht is ziminu, zwezerik gekookt op de grill en soms gemarineerd. De echte specialiteit uit de keuken van Sassari zijn echter slakken, bereid op verschillende manieren. Lumachine worden gekookt met aardappelen, lumache met een pittige saus of met knoflook, peterselie en paneermeel. Lumaconi worden geserveerd gevuld met een mengsel van kaas, eieren, peterselie en paneermeel. Tenslotte zijn er de Monzette, herkenbaar door het groenachtige slakkenhuis en gekookt of gebakken in een pan met olijfolie, knoflook, peterselie en paneermeel.

Een typisch dessert uit Sassari zijn de frisgiori longhi (lange beignets), lange slierten van gebakken deeg op smaak gebracht met anijs en sinaasappelschil. Deze worden vooral voorbereid tijdens de carnavalsperiode.

Vanwege zijn Catalaanse invloeden kent de stad Alghero zijn eigen culinaire tradities. De keuken van Alghero is voornamelijk gebaseerd op vis en schaaldieren, zoals de beroemde Algherese kreeft. Enkele typische gerechten zijn kreeft all'algherese, coppazza, espaghetti met zee-egels, spaghetti met bottarga en paella op z’n algherees. Typische desserts zijn crème brullée en Menjar blanc. Streekgroenten zijn koraaltomaat, camona tomaat en distels. 

De bekendste wijn van dit gebied, de Alghero DOC, wordt voornamelijk geproduceerd door wijnhuis Sella & Mosca. Een andere populaire Sardijnse wijn uit dit gebied is de Anghelu Ruju, waarvan wijngaarden rondom een archeologische vindplaats staan.

Wandelen

Een fraai wandelgebied is Goceano. Het is bergachtig en ligt  tussen de Monte Acuto en de bergen van Barbagia en Marghine. De elementen die het gebied kenmerken zijn het reliëf van Monte Rasu en de rivier de Tirso met zijn vele zijrivieren. De rivier voedt de bosrijke omgeving. Omdat de hoogteverschillen hier soms relatief klein zijn, is het gebied ook geschikt voor de wat minder ervaren wandelaars.

Wandelroute
Een mooie route is die van Vette del Goceano richting Valle del Tirso. Deze is zo’n twintig kilometer lang en dus goed voor een hele dag wandelen. De route begint bij het dorp Bultei, gaat verder langs een oude weg en komt uiteindelijk uit bij de bossen van Fiorentini. Onderweg komt u onder meer langs de muren van een Byzantijns fort, de kerk van St. George en het archeologische gebied van Sas Prisones. Een deel van de route voert door beschermd natuurgebied, het Parco Regionale Margine - Goceano en de Oasi di Protezione Faunistica.

Fietsen

De provincie Sassari weet zowel de beginnende als de meer geoefende fietser uit te dagen. Wie rustig wil beginnen kiest voor het vlakkere bosgebied. Wie meer uitdaging zoekt gaat de bergen in of waagt zich aan een wat langere route door heuvelachtig gebied. Vanwege de warmte is het wel aan te raden een fietsvakantie in het voor- of najaar te boeken. 

 

 

 

 

Fietsroute
De oude weg van Sassari naar Osilo is ideaal voor een fietstocht zonder verkeer. De weg heeft veel bochten en wat lichte hoogteverschillen. Een route die dus ook geschikt is voor de minder gevorderde fietser. Met een racefiets is de route in een uur te doen. Na zes kilometer (ongeveer halverwege) ligt aan uw rechterhand het meer van Bunnari, dat zeker een bezoekje waard is.

Omdat er op de route weinig verkeer is, is deze ook goed te doen met kinderen. In dat geval is het wel aan te raden om rustpauzes in te lassen gezien de lengte van de route.

Wellness

De provincie Sassari is de uitgelezen plek voor een wellnessvakantie. Er zijn diverse thermen te vinden die een groot aanbod aan behandelingen bieden. De drie grootste:

Terme di Casteldoria: een modern spacomplex bestaande uit twee delen op de oevers van de rivier de Coghinas.
Terme Aurora: thermen met water afkomstig uit 110 verschillende bronnen. Ze liggen in een vlakte bij San Saturnino en het water heeft een aangename temperatuur van rond de 40 graden.
Terme di San Saturnino: thermen met een Romeinse oorsprong. Het water is rond de 40 graden en heeft helende eigenschappen.

Sassari, de stad zelf

Vele bezienswaardigheden van Sassari houden verband met de geschiedenis van de stad. De vele forten zijn nog een stille getuige van de diverse aanvallen op de stad door buitenlandse volkeren. Maar ook de evenementen zijn een lange traditie die tot op de dag van vandaag in stand wordt gehouden.

Cultuur
De belangrijkste culturele bezienswaardigheden van Sassari op een rijtje:

• Kerk van Funtana Gutierrez (VII-IX eeuw): een kerk gegraven in een kalkstenen muur. De kerk bestond in de eerste fase uit twee apsissen (cirkelvormige naast elkaar, met een altaar en van elkaar gescheiden door een pilaar in het midden. In een volgende fase werd een derde apsis in de vorm van een nis toegevoegd. Aan de linkerkant van de kerk is een stortbak gegraven, vrijwel zeker uit de Romeinse periode en nog steeds gebruikt.
• Kerk van San Pietro di Silki: deze kerk is een van de oudste katholieke plaatsen van Sassari. De kerk is verbonden aan het klooster van de Franciscanen en ligt ten zuidwesten van het historische centrum.
• Kathedraal van San Nicola: de kathedraal van St. Nicolaas is de belangrijkste kerk van Sassari. Hij is gelegen in het historische centrum aan de Piazza del Duomo en stamt uit de twaalfde eeuw.
• Palazzo Ducale: het Dogenpaleis stamt uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Tegenwoordig is het de zetel van het gemeentebestuur.
• Muren van Sassari: De stadsmuren zijn gebouwd in de dertiende eeuw, afgewisseld met 36 torens waarvan er slechts zes over zijn. Ze zijn overal zichtbaar langs de oude stad en in het bijzonder aan de Corso Vico, Corso Trinita en Via Torre Tonda.

Natuur
Sassari heeft diverse tuinen en parken, waaronder de Giardini pubblici (gelegen in het centrum van de stad, tussen de viale Pasquale Stanislao Mancini en corso Margherita di Savoia). Daarnaast zijn er de tuinen van de Via Venezia, de tuinen van Monte Rosello, de tuinen van Via Di Vittorio, de tuinen van Li Punti, het onlangs gerestaureerde Parco di Monserrato, het Parco Baddimanna, een groot dennenbos in de wijk Monte Rosello en het onlangs opgeknapte Parco di Bunnari. In al deze tuinen en parken is het heerlijk wandelen of picknicken.

Evenementen
Sassari kent vele religieuze en folkloristische evenementen, die tot in het buitenland bekend zijn. De bekendste op een rijtje:

• Faradda di li candareri
Op 14 augustus is het groot feest in Sassari. De stad wordt dan doorkruist door de Faradda di li candareri, een processie die eindigt met een religieuze ceremonie. Hiermee eren de inwoners de Maagd Maria, die de stad in de zestiende eeuw redde van de pest. Tijdens de processie dragen zij sierlijke kandelaars op hun schouders. Op de verschillende pleinen is er muziek en wordt er gezongen, maar dit wordt vaak overstemd door de trommels van de processie.

• Cavalcata Sarda
Ieder jaar wordt op de zondag van Hemelvaart de Cavalcata Sarda gehouden. Dit is een parade van folkloristische groepen uit verschillende delen van Sardinië, die te voet of te paard in traditionele klederdracht door de straten gaan. Een kleurrijk schouwspel.

• Festa del Voto
Het Festa del Voto wordt gehouden op de laatste zondag van mei, als herinnering aan de belofte die aartsbisschop Arcangelo Mazzotti tijdens de Tweede Wereldoorlog deed aan Onze-Lieve-Vrouw van Genade, nadat er een bom viel op het station. De aartsbisschop beloofde dat er elk jaar een processie gehouden zou worden van de kathedraal tot de Chiesa di S. Pietro. Na die belofte is de stad niet meer gebombardeerd.

Andere gebieden in Sardinië

© 2000 - 2021 Tritt - Case in Sardegna
sardinie@tritt.nl · (+31) 0180 76 91 35