Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Wijn en Gastronomie op Sardinië

Maak van uw vakantie op Sardinië een echte culinaire belevenis. Het traditionele binnenland staat bekend om de fijne kookkunsten met haar speciale vleesgerechten. In de kustgebieden daarentegen kunt u genieten van heerlijke visgerechten met vers gevangen producten. Dit in combinatie met lokale wijnen maakt het een ware smaakbelevenis.

Wijn en Culinair op Sardinië

agriturismo, vakantiehuis, vakantiehuis sardinië, sardinië, wijn, eten, gastronomie, vakantie, huren

Beleef Sardinië met wijn en gastronomie

Sardinië kent op culinair gebied heel wat specialiteiten. Van verfijnde wijnen tot zoete lekkernijen en van oosters geïnspireerde gerechten tot lokale likeuren. Door de eigenheid van de keuken onderscheidt Sardinië zich duidelijk van het vasteland. Absoluut de moeite waard om te ontdekken. 

Sardijnse Gastronomie: eenvoud en eigenheid

De keuken van Sardinië is eenvoudig en maakt veelvuldig gebruik van streek- en seizoensproducten. Sardinië kent geheel eigen gerechten die je nergens anders in Italië vindt. Alleen al daarom is het eiland een bezoekje waard. 

Kaasagriturismo, vakantiehuis, vakantiehuis sardinië, sardinië, wijn, eten, gastronomie, vakantie, huren
Uiteraard worden ook op Sardinië Parmigiano-Reggiano (parmezaan) en Pecorino veelvuldig gegeten. Het eiland kent echter ook geheel eigen kazen, waarvan sommigen een zeer bijzonder rijpingsproces kennen. Neem bijvoorbeeld de casu marzu, een kaas die een zeer lange rijping kent, tot er larven van de kaasvlieg in genesteld zijn. Alleen voor de sterke maag. Daarnaast is er de Casizolu, een kaas gemaakt van koemelk die enkele maanden wordt gerijpt. Deze is verkrijgbaar vanaf het begin van de herfst tot het begin van de zomer.

Pastagriturismo, vakantiehuis, vakantiehuis sardinië, sardinië, wijn, eten, gastronomie, vakantie, hurena
Sardinië kent geheel eigen pastasoorten, die geserveerd worden met eenvoudige maar zeer smaakvolle sauzen. De Culurgiones zijn een soort ravioli afkomstig uit de regio Ogliastra. Ze worden gemaakt van water en bloem en vervolgens gevuld met aardappel en Casu de Fitta-kaas. Ze hebben de vorm van een maïskolf. Daarnaast zijn er de Macarrones de busa, een dik soort pasta, gemaakt van bloem, ei, zout en water. Weer een ander soort pasta is de Malloreddus, gemaakt van tarwegries, zout en water. Deze heeft een geribbeld oppervlak en wordt meestal geserveerd met tomatensaus. Je kunt hem vergelijken met gnocchi. Tenslotte is er nog Fregola, een soort couscous gemaakt van tarwegries. Deze wordt in de oven geroosterd en doorgaans geserveerd met zeevruchten. 

Vlees
Varkensvlees is het meest traditionele vlees dat op Sardinië gegeten wordt. Daarnaast zijn er gerechten gemaakt van kalf, geit en lam. Cordula bijvoorbeeld: lamsdarm gevuld met erwten, geroosterd in de oven of aan het spit. Een gerecht voor wie durft. Een soortgelijk gerecht, schapenbloed pudding genaamd Zurrette: Het is een van de oudste gerechten ter wereld en wordt tijdens festivals nog gemaakt in Barbagia, een bergachtig gebied in de provincie Nuoro in het binnenland van Sardinië. Het is een gerecht van schapenbloed, ui, tijm, munt, pecorino en carasaubrood. Het wordt gekookt in de maag van het schaap tot het ingedikt is. 

Vis
Omgeven door zee is het op Sardinië niet moeilijk om aan verse vis te komen. Naast vis worden er ook veel schaal- en schelpdieren verwerkt in gerechten en zelfs de eitjes van de vis. Bijvoorbeeld in Bottarga, gemaakt van kuit van de Hardervis. Deze wordt gedroogd en gezouten en vervolgens in plakjes verkocht. Je kunt het eten met brood of door de pasta raspen. 

 

 

Zoetigheden 
Italianen zijn echte zoetekauwen en de Sardijnen vormen daarop geen uitzondering. Zoete nagerechten zijn er dan ook in vele vormen en maten. Bekend zijn de Formagelle (ook wel Casadinas), taartjes gevuld met kwark en citroen. Ze zijn er ook in een variant met ricotta. 

Ook Papassini zijn populair: koekjes gemaakt van meel, nootjes, ei en amandelen. Wie wat zwaarders wil gaat voor Seadas of Sebadas, een dubbelgevouwen laag pastadeeg die wordt gefrituurd en gevuld met kaas. Hij wordt meestal geserveerd met een schepje bitterzoete honing.
 

Sardijnse wijnen
Het droge klimaat maakt het de Sardijnse wijnboeren lastig. Die laten zich echter niet uit het veld slaan en hebben wijngaarden ontwikkeld waar bijzondere druivensoorten weelderig tieren. Deze druivensoorten zijn veelal meegenomen door volkeren die het eiland in de loop der tijd veroverden, waaronder de Feniciërs, de Romeinen en de Spanjaarden. De voornaamste soorten en de bijbehorende wijnen:

Rood:

  • Bovale: onder andere gebruikt voor Mandrolisai DOC-wijn. Een druif van Spaanse oorsprong.
  • Cannonau: een van de populairste rode druiven op Sardinië, gelijk aan de Grenachedruif uit Frankrijk. De wijnen die hiervan gemaakt worden hebben een hoog alcoholpercentage.
  • Carignano: een van de belangrijkste druivenrassen van Sardinië, waar zeer bijzondere en krachtige wijnen van gemaakt worden.


Wit:

  • Malvasia: gebruikt voor de Malvasia di Bosa en Malvasia di Cagliari (allebei DOC-wijnen). Waarschijnlijk van Griekse oorsprong.
  • Moscato: gebruikt voor de Moscato di Cagliari, Moscato di Sorso-Sennori en de Moscato di Sardegna (alledrie DOC-wijnen). Een druif van Romeinse oorsprong.
  • Nuragus: de meest verbouwde witte druif van Sardinië, onder andere gebruikt voor de Nuragus di Cagliari (DOC).
  • Vermentino: gebruikt voor de Vermentino di Gallura (DOCG).
  • Vernaccia: gebruikt voor de Vernaccia di Oristano (DOC). Een druif afkomstig van de Feniciërs. 

Likeur
Naast wijnen kent Sardinië ook diverse likeuren. De voornaamste zijn mirto en grappa. Mirto wordt gemaakt van mirte, een plant die veelvuldig groeit op Sardinië. De likeur is er in twee varianten: een rode en een witte, waarbij de rode gemaakt is van de bessen en de witte van de bloesem en het blad van de mirtestruik.

De bekendste grappa van Sardinië is ongetwijfeld Filu ‘e Ferru (Sardijns voor ijzerdraad). De naam van deze grappa duidt op de periode waarin er veel illegale grappa werd gestookt. Het illegaal stoken van grappa is namelijk al lange tijd verboden. Wie dit toch deed, verstopte de grappa vaak onder de grond. De fles was dan terug te vinden met behulp van een ijzerdraadje dat boven de grond uit stak.

Bekijk de accommodaties voor wijn en culinair!

Meer beleven in Sardinië

© 2000 - 2021 Tritt - Case in Sardegna
sardinie@tritt.nl · (+31) 0180 76 91 35