Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

De kunst van Maria Lai

Ben je op vakantie in Sardinië in de provincie Ogliastra? Dan hebben we een goede tip voor je! In kleine dorpje Ulassai wat in de bergen van Ogliastra verscholen ligt, ligt het museum van hedendaagse kunst: La Stazione dell’arte di Ulassai. Hier is het meeste werk te vinden van de grote kunstenares Maria Lai. Ik hoor je bijna denken; wie is Maria Lai? We vertellen je in dit blog alles over haar en haar beroemde kunst.

De kunst van Maria Lai

Ben je op vakantie in Sardinië in de provincie Ogliastra? Dan hebben we een goede tip voor je! In kleine dorpje Ulassai wat in de bergen van Ogliastra verscholen ligt, ligt het museum van hedendaagse kunst: La Stazione dell’arte di Ulassai. Hier is het meeste werk te vinden van de grote kunstenares Maria Lai. Ik hoor je bijna denken; wie is Maria Lai? We vertellen je in dit blog alles over haar en haar beroemde kunst. 

Hier begon het voor Maria Lai

Het begon allemaal op het platteland van Sardinië, daar vond Maria Lai alle inspiratie voor haar werken; frames, textiel, hout, eigenlijk gebruikte ze alledaagse voorwerpen en liet haar creativiteit hier op los. Maria Lai werd geboren in 1919 en ze groeide op in de gezonde lucht van het platteland. Ze stond dagelijks in contact met de natuur en op daarbij begon ze haar talent te ontwikkelen door middel van tekeningen. Maria werd geïnspireerd door verschillende kunstenaars zoals de Italiaanse Salvatore Cambosu; een prestigieuze Sardijnse schrijver, beeldhouwer Francesco Ciusa en de schilder Gerardo Dottori. In 1940 verliet Maria Sardinië en schreef ze zichzelf in op de kunstacademie van Rome. In Rome ontmoette ze Marino Mazzacurati en tijdens de cursus van sculpturen op de academie voor Schone Kunsten in Venetië (1943-1945) Arturo Martini en Alberto Viani. Deze ontmoetingen waren cruciaal voor de ontwikkeling van haar carrière.  

Bekendheid

In 1957 werd haar werk voor het eerst tentoongesteld in de galerij van Obelisk in Rome. In de jaren die hierop volgen blijft Maria haar kunst maken in de vorm van genaaide boeken en schilderijen. Ze werd steeds beroemder en uiteindelijk werd haar werk getoond op la Biennale di Venezia in 1978, een internationale kunstmanifestatie in Venetië. In 2013 komt Maria Lai te overlijden op 94 jarige leeftijd. Dankzij de vele tentoonstellingen in verschillende musea blijft haar kunst bestaan en geëerd. 

Het kunststation in Ulassai is een oud treinstation wat is omgevormd tot een museum centrum. In het museum zijn meer dan 150 werken te vinden van Maria Lai. Het museum is opgericht door een ambitieus project in 1981. Het is allemaal begonnen met de operatie ‘Legarsi alla montagna’ letterlijk vertaald: binden aan de berg. Maria Lai werd door de burgemeester gevraagd om een belangrijk monument te ontwerpen voor de gevallen soldaten in de oorlog. De kunstenares weigerde de opdracht en ze besloot iets te ontwerpen wat iets voor de overlevenden kon betekenen in plaats van voor de doden. Alle huizen in het dorp werden met 27 km ‘hemelse stof’ vastgebonden aan alle inwonende; vrouwen, kinderen, herders en ouderen. Maria Lai probeerde hiermee saamhorigheid te creeeren voor alle inwoners van het dorpje. Eerst weigerde men mee te werken maar na een half jaar werd het belang van een band en liefde ingezien.  

La Stazione di Ulassai

Het kunststation is niet alleen een plek waar kunst wordt tentoongesteld maar het is ook een openluchtmuseum dat bestaat uit werken van verschillende kunstenaars, verspreid in heel het land maar ook het omliggende platteland. We raden een aantal werken aan; La scarpata (de helling), La strada del rito (de weg van de ritus), Il muro del groviglio (de muur van de kluwen), Pastorello mattiniero con capretta (de vroege herder met het geitje). Door middel van metaforen geeft Maria Lai inzicht in haar opvatting van het menselijke bestaan, de aarde en sociale relaties. 


Elk jaar in augustus wordt in Ulassai het kunstfestival; il festival dei Tacchi gevierd. Hier komen alle kunstliefhebbers samen en kan men genieten van onder andere theatervoorstellingen, opkomend talent, theater workshops, boekpresentaties, rondleidingen en nog meer culturele en gastronomische activiteiten. 

Sardinie grotta Su Marmuri

Als je in Ulassai bent mag je ook de grotten van Su Marmuri niet missen. Het is een enorme holte waarin verschillende ‘kamers’ zijn gevormd in de rosten. In het bijzonder de sala del Cactus (de kamer van de cactus) waar stalagmieten van 20 meter zijn te vinden. 

Ook de watervallen van Lequarci zijn de moeite waard om te bezoeken. Het zijn de mooiste watervallen van het hele eiland Sardinië en zijn alleen zichtbaar in de nattere tijden van het jaar. Ulassai is een prima uitgangspunt om andere bezienswaardigheden te bezoeken in Ogliastra

Hou jij er van om nieuwe dingen te proeven als je op vakantie bent op Sardinië? Dan ben je in Ulassai aan het juiste adres! Specialiteiten van deze regio zijn culurgiones ogliastrini gevuld met aardappelen, kaas en munt of il maialetto cotto allo spiedo o alla brace: een varkentje aan het spit. Een lekkere streekwijn die hierbij past is de Cannonau van Jerzu. Kortom, cultureel en gastronomisch genieten doe je op Sardinië! 

We hebben een selectie gemaakt van de accommodaties die worden aangeboden door Tritt – Case in Sardegna in de buurt van dit museum. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Arbatax Residence, Residence il Sogno of Residence Villa Ulivi. Twijfel je ergens over? Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer (+31) 0180 76 91 35 of via sardinie@tritt.nl.

Deze blog post delen: